May 19, 2009

Experientele mistice - realitate sau halucinatie?



-- va trebui revizuita, acum e luata doar dintr-un mail trimis unor prieteni cu care corespondam pe o anumita tema mai... complicata

Puteti citi tot topicul si chiar sa participati la el, dar vreau sa va amintesc si un lucru pe care eu l-am studiat la un curs de comunicare: nu te grabi sa contrazici pe cineva inainte sa intelegi ce vrea sa spuna, doar pentru faptul ca tu ai alte convingeri (create intr-un fel sau altul).
Ce-mi amintesc acum si care are legatura cu unele experiente comune cu unii dintre noi (pentru a ma referi la lucruri cu care ati avut contact si voi) :
- Lucian, cel care a deschis in Bucuresti un mini-curs de Kriya Yoga, spunea in conferinta de deschidere ca maestrii cu care a studiat le recomanda elevilor neincetat sa coboare energia din zona chakrele superioare, nu doar sa o urce, in caz contrar aparand vrecvend fenomene de halucinatie (o alta realitate - vezi povestea cu calugarii si elefantul, da, stiu, o repet obsesiv si o vei repeta);
- Ramtha vorbeste despre crearea realitatii si altele conexe destul de sugestiv (n-am aprofundat prea tare, dar sunteti bineveniti);
- Am vorbit la o intalnire despre cateva cazuri in care cursante MISA ii prezentau instructorului de yoga ce au trait ele cu el in timpul anumitor initieri sau meditatii... instructorul ramand blocat fiindca el nu participase la ceea ce i se descria. Acum voi mai da un exemplu oarecum asemnator de astfel de traire (exemple sunt zeci sau sute, unele impartasite chiar de apropiati de-ai mei):
Despre ce fel de magie face/facea domnul Bivolaru fetelor si cum ajungeau ele sa dansese la bara in Japo sau etc... daca aveti nevoie de informatii suplimentare... va ofer la cerere. (Ceva detalii puteti lua si de aici)

Kestii de genul asta li s-au intamplat multor persoane si sub forme diverse. NU e gluma! E realitatea pe care o are fiecare. Povestea cu elefantul probabil o veti intelge atunci cand veti vedea si accepta mai multe realitati. Realitati pe bune, fiindca unui om care traieste asa ceva ii e greu sa creada ca el a contribuit cu subconstientul si nu numai la crearea acelei realitati.
Maya din hinduism si budism inca poate fi studiata. E cam greu, fiindca ar insemna sa acceptam ca realitatea pe care tocmai o descoperim... este creatia noastra in metaforfoza cu "altceva". Acel "altceva" e specific fiecaruia. In cartea de filozofie din liceu, la capitolul "Liberul arbitru" era un fragment din Dostoievski - Fratii Kramazov in care se vorbea despre apetenta omului de a-si abandona liberul arbitru catre aproape orice (zeu, entitate, spirit, om, credinta, "realitate" :D ). E interesant de studiat si asta.

Maya (iluzie), concept al filozofiei dharmice

Intrebare intrebatoare... Cat de atasati am devenit de noua realitate in care pasim din cand in cand?

No comments:

Post a Comment