May 19, 2009

Povestea cu iubirea


Cultura de masa a cultivat de-a lungul timpului o fascinatie romantica pentru iubirea obsesiva. Deseori in filme auzim expresii ca ‘Tu esti obsesia mea !‘ fara ca aceasta sa ne surprinda catusi de putin. Filme ca « Atractie fatala », « Basic Instinct » sau « Infidela » care infatiseaza iubirea obsesiva ca un episod psihotic, in culori sumbre, ne incita prin starea de extaz generata de aceasta pasiune in fata careia o relatie fireasca si sanatoasa pare lipsita de stralucire.

Iubirea obsesiva pare a fi lumea unei emotionalitati crescute si a unei sexualitati transcendente. Acest tip de iubire, care de fapt are foarte putin de-a face cu iubirea propriu-zisa, pare a fie apogeul pasiunii, aceasta viziune romanticizata ascunzand insa latura intunecata a obsesiei.

Iubirea sanatoasa tinde catre incredere, respect reciproc, compasiune. Iubirea obsesiva, pe de alta parte, este dominata de frica, posesivitate si gelozie. Este volatila si uneori chiar periculoasa. In final ea niciodata nu satisface, nu hraneste si rareori da stare de bine.

Bineinteles ca nu orice relatie intensa, romantica poate fi etichetata drept obsesiva. La inceputul oricarei iubiri toti trecem printr-o stare care aduce foarte mult cu dragostea obsesiva. Este posibil sa ne preocupe foarte mult o persoana nou aparuta in viata noastra, fara a fi insa condusi de obsesie.

Iubitii obsesivi nu depasesc insa aceasta stare de preocupare. Lumea lor se ingusteaza treptat prin neglijarea familiei, a prietenilor si activitatilor care inainte erau importante pentru ei, pentru a se putea concentra asupra persoanei iubite. Pe masura ce lumea lor se ingusteaza, nevoia lor fata de persona iubita crest considerabil. In cazul in care aceasta nu le impartaseste sentimentele, lovitura este de nesuportat. Respingerea este cosmarul obsesivilor. Cand se confrunta cu pierderea persoanei iubite sau cu dezinteresul acesteia, obsesivii nu renunta. Dimpotriva, devin din ce in ce mai disperati. Cheia intelegerii obsesiei sta in urmatoarea afirmatie: respingerea declanseaza iubirea obsesiva.

Multi stiu deja ca sunt obsesivi. Altii, desi sunt intr-o relatie care le provoaca multa suferinta si sunt nemultumiti de propriul comportament, nu inteleg ce se intampla.

Iubirea obsesiva are multe fete – de la asistenta care nu-si face treaba datorita fanteziilor sexuale cu un doctor casatorit, pana la sotul care-si ataca sotia credinciosa zi si noapte ca sa se asigure ca nu-l insala, si lista exemplelor poate continua.

Daca stii ca esti, sau suspectezi ca ai putea fi un obsesiv sunt tehnici care te pot ajuta sa depasesti durerea, confuzia si anxietatea.

Daca est la polul opus, adica tinta unei astfel de iubiri, sa sti ca nu esti singura si ca exista si pentru tine sanse de restabili o oarecare normalitate in viata ta.

Desi obsesivii si victimele acestora pot aparea ca au probleme diferite, ei imprtasesc un puternic sentiment de neputinta asupra propriei vieti.

Viata obsesivului este dominata de impulsuri, pasiuni si fantezii aparent necontrolabile, in timp ce viata victimei acestuia este deseori dominata de nevoia de a scapa de o urmarire neincetata si distructiva.

A renunta la obsesie nu inseamna a renunta la pasiune. Inseamna a renunta la suferinta, anxietate, haos, umilinta, gelozie si posesivitate. Odata ce elimini aceste obstacole din calea unei relatii sanatoase, te vei elibera astfel incat vei reusi sa descoperi adevarata intimitate, singura cale catre o iubire cu adevarat satisfacatoare.

© Daniela Petrescu

Poti fi victima iubirii tale

O alta fateta a dragostei extreme o constituie femeile care devin victime ale unei iubiri obsesive. Dependenta lor fata de partener seamana cu dependenta fata de droguri sau alcool. Aceste femei au fost lipsite in copilarie de afectiunea parintilor sau personalitatea lor e marcata de o anume fragilitate.
Ce inseamna, de fapt, sa fii victima unei iubiri obsesive?

* Simti ca nu poti trai fara el, ca viata ta nu are absolut nici un sens fara dragostea lui.
* In permanenta iti este teama ca vei fi abandonata.
* De cele mai multe ori, iti asumi vina pentru conflictele din cuplu.
* Indiferenta sau raceala lui iti provoaca o depresie profunda, din care nu mai poti iesi.
* Esti constienta ca nu e un barbat potrivit pentru tine, dar nu poti sa rupi relatia.
* Desi comportamentul lui iti provoaca suferinta, negi cu incapatanare acest lucru.
* Ii gasesti intotdeauna scuze: cand intarzie nepermis de mult, cand nu vine la intalniri sau cand se poarta grosolan cu tine.
* Iti dai seama ca nu te mai iubeste si poate chiar doreste sa rupa relatia, dar faci eforturi sa il pastrezi cu orice pret, renuntand uneori la propria demnitate.

O iubire obsesiva genereaza multa suferinta, dar dependenta poate fi rupta daca doresti intr-adevar sa incepi o viata noua. Este suficient sa incepi prin a-ti pune cateva intrebari:

* De ce anume iti este teama, daca ai rupe relatia?
* Cat de mult ai investit in aceasta relatie?
* Ai facut totul ca relatia sa mearga bine? Daca DA, ai observat vreo schimbare din partea partenerului?
* Cat de mult a investit si el in aceasta relatie?
* Merita intr-adevar sa suferi pentru el si pentru o relatie care te face nefericita?
* Doresti sa iti petreci tot restul vietii gasindu-i scuze si facand de una singura eforturi ca sa fii fericita?

Raspunzand sincer la aceste intrebari, vei vedea ca poti sa iti traiesti viata si fara el; ca "dragoste cu sila nu se poate" si ca undeva exista un alt barbat care merita dragostea si devotamentul tau.

A.R., 31 ani:
"Imi vorbea foarte urat si cand eram singuri, si de fata cu altii. Intotdeauna imi spuneam ca este vina mea, ca nu sunt asa cum el isi doreste si sufeream ingrozitor. Dar eram atat de indragostita de el..."

* Fa o lista cu ceea ce ti-ai dori de la barbatul iubit si bifeaza acele cerinte pe care in opinia ta actualul tau partener le satisface (sau nu le satisface).
* Gandeste-te ca meriti mai mult dintr-o relatie de dragoste.
* Nu te mai simti vinovata pentru greselile partenerului.
* Convinge-te ca poti trai si fara el, ca dragostea ta nu e de ajuns pentru ca relatia voastra sa te faca fericita.
* Implica-te in activitati care iti plac si care iti dau incredere in propria persoana.
* Creeaza-ti un univers propriu care sa te bucure si sa iti ofere satisfactii.

© psiholog Loredana Banica

No comments:

Post a Comment