June 24, 2009

Emil Cioran si altele despre viata

Cine prefera placerile costisitoare in dauna celor gratuite sau foarte ieftine, trebuie, de cele mai multe ori, sa plateasca pentru aceasta alegere cu o cantitate mai mare de munca. Filosoful roman Emil Cioran explica insa de ce munca tampeste.

"Oamenii muncesc in general prea mult pentru a mai putea fi ei insisi. Munca este un blestem. Iar omul a facut din acest blestem o voluptate. A munci din toate fortele numai pentru munca, a gasi o bucurie intr-un efort care nu duce decit la realizari irelevante, a concepe ca te poti realiza numai printr-o munca obiectiva si neincetata, iata ceea ce este revoltator si ininteligibil. Munca sustinuta si neincetata tampeste, trivializeaza si impersonalizeaza.

Ea deplaseaza centrul de preocupare si interes din zona subiectiva intr-o zona obiectiva a lucrurilor,intr-un plan fad de obiectivitate. Omul nu se intereseaza atunci de destinul sau personal, de educatia lui launtrica, de intensitatea unor fosforescente interne si de realizarea unei prezente iradiante, ci de fapte, de lucruri. Munca adevarata, care ar fi o activitate de continua transfigurare, a devenit o activitate de exteriorizare, de iesire din centrul fiintei. Este caracteristic ca in lumea moderna munca indica o activitate exclusiv exterioara. De aceea, prin ea omul nu se realizeaza, ci realizeaza. Faptul ca fiecare om trebuie sa aiba o cariera, sa intre intr-o forma de viata care aproape niciodata nu-i convine, este expresia acestei tendinte de imbecilizare prin munca.

Sa muncesti pentru ca sa traiesti, iata o fatalitate care la om e mai dureroasa decit la animal. Caci la acesta activitatea este atat de organica, incat el n-o separa de existenta sa proprie, pe cind omul isi da seama de plusul considerabil pe care-l adauga fiintei sale complexul de forme al muncii. In frenezia muncii, la om se manifesta una din tendintele lui de a iubi raul, cind acesta este fatal si frecvent. Si in munca omul a uitat de el insusi. Dar n-a uitat ajungand la naivitatea simpla si dulce,ci la o exteriorizare vecina cu imbecilitatea. Prin munca a devenit din subiect obiect, adica un animal, cu defectul de a fi mai putin salbatic. In loc ca omul sa tinda la o prezenta stralucitoare in lume, la o existenta solara si sclipitoare, in loc sa traiasca pentru el insusi - nu in sens de egoism, ci de crestere interioara -, a ajuns un rob pacatos si impotent al realitatii din afara." Emil Cioran

Ideea din spatele citatului este ca munca in exces diminueaza personalitatea umana, cu cat muncesti mai mult, cu atat te transformi mai mult intr-un automat, robot. Ti se diminueaza sau chiar dispare timpul sa-ti pui intrebari, sa gandesti, timpul destinat contemplatiei, artei, amicilor, persoanei iubitea, adica exact ceea ce ne defineste ca oameni. Viata ti se petrece intr-o rutina obositoare (de la a da cu sapa, pana la a aduna cifrele intr-un cabinet de contabil si chiar pana la a preda aceeasi materie, ani de-a randul, elevilor de aceeasi varsta), pe care cand o termini, nu mai poti face altceva decat sa dormi, pt a o putea lua de la cap a doua zi.

Munca in exces dezumanizeaza si de aceea e imperativ sa vedem munca cel mult ca pe un rau necesar, ce trebuie evitat sau scurtat ori de cate ori avem ocazia, daca vrem sa ne pastram integritatea fizica si sanatatea mintala.

In consecinta, repet ca cei care umbla dupa placeri scumpe, chiar daca au, uneori, un mic plus de satisfactie dintr-o mancare luata la un restaurant de lux, fata de cea luata la cantina, sunt per total in pierdere... daca si-au sacrificat emotiile, receptivitatea si sensibilitatea... viata la modul simtit, simturi cu care sa te cutremure unduirea unui lan de secara. E de preferat lanul de secara intr-un amurg de zi de vara decat sa cersesti unei sticle de whiskey sa te faca sa simti ceva...

4 comments:

  1. Uite ca la asta nu ma gandisem! Ca de mitul "Munca l-a facut pe om" ne-am cam saturat. E mult adevar in vorbele lui Cioran. Felicitari pentru selectie!

    ReplyDelete
  2. O mica observație... Nenea ala, era un filosof, el vedea lucrurile din punct de vedere teoretic, nu practic. NU trebuie aplicat în viata reala, pentru ca nu ar funcționa. Cine spune ca după ce termini munca nu mai ai timp de altceva? Poate în România, sau poate dor muncile care le fac unii dar nu peste tot e la fel. Sa nu exagerăm totuși... nu cred ca cineva din voi cumpăra cu texte filozofice.

    ReplyDelete
  3. corect! tot ce e in exces dauneaza, insa ca unii sa se bucure de lanul de secara care le da sentimente nobile, altii trebuie sa munceasca: sa-l are, sa-l semene etc... sunt de acord ca viata e goala daca traiesti doar pt munca dar nu vad de ce sa nu inveti sa te bucuri de cele 8 ore pe zi cand muncesti.. sa iti gasesti echilibrul si sa te bucuri de tot ce faci.. munca nu e ceva rau in sine.

    ReplyDelete
  4. Dragilor, hai sa nu citim textul lui Cioran prea crispati. Poate asa observam ca Cioran defineste la inceput despre ce fel de munca vorbeste. Tipul acela de munca doar pentru bani, care din pacate e cel mai raspandit in societatea de azi. Tipul acela de munca pana cazi in branci pentru a putea merge intr-un week-end la Milano si a-ti cumpara haine cu care sa le faci invidioase pe colegele de facultate care nu lucreaza la o multinationala, etc... Citez "Munca in exces dezumanizeaza" si sunt multe fraze care subliniaza la care aspect al muncii se refera. Si asa cum stiti, pentru a deschide ochii unora care nu mai vad demult uneori e necesara exagerarea. Discursul normal nu-i mai trezeste.

    ReplyDelete